Apie putpelės....
Apie putpelės
Putpelė (arba putpelė paprastoji) – vištinių būrio, kurapkinių pošeimio paukštis. Taip apibūdina Vikipedija šį visais požiūriais naudingą paukštį. Prijaukintų putpelių veisimu žmonija užsiima daugiau kaip 200 metų, šių paukščių veisimo pradininkai yra japonai.
Kokius gi šio paukščio veisimo ir laikymo privalumus mes galime paminėti?
Pirma - tai greita investicijų grąža. Pilnas laikotarpis nuo kiaušinio padėjimo į inkubatorių iki pirmo putpelės kiaušinio sudėjimo yra 52-66 dienos (jeigu teisingai laikoma ir šeriama). Palyginimui - vištoms šis laikotarpis mažiausiai 2,5 karto didesnis. Norint užauginti 1 kg putpelienos, būtina sunaudoti 3,5–3,6 kg lesalo. Lesalo išeiga 1 kg kiaušinių gauti - 2,6 kg. Putpelės per metus sudėtų kiaušinių svoris 24 kartus viršija jos kūno masę, o vištoms šis santykis 1:8. Kalakutės kiaušinio svoris sudaro 1 % nuo gyvosios jos masės, vištos - 3,8 %, o putpelės -7,5 %.
Antra. Atsparumas daugeliui ligų leidžia išvengti medikamentinio įsikišimo ir neleidžia kauptis paukščio organizme ir kiaušiniuose kenksmingoms cheminėms medžiagoms.
Putpelių veisimui nereikia didelių plotų. Šis nereiklus paukštelis puikiai prisitaiko gyventi narvuose. Vienai putpelei būtinas maždaug 12 cm2 plotas. Putpelių miniatiūriškumas ir nereiklumas leidžia jas laikyti ne tik sodybų sklypuose ir fermerių ūkiuose, bet ir butuose mieste. Jų priežiūros patogumui mes siūlome visą seriją įvairių rūšių narvų, kas leistų Jums įkurti mini paukščių fermą Jūsų namuose, ir kas dieną maistui turėti putpelių kiaušinių.
Šio paukštelio naudingumas buvo suvoktas apie 40-50-uosius praeito šimtmečio metus po tragiškų įvykių Hirosimoje ir Nagasakyje. Masiniai apšvitinimai ir juos lydėję sunkūs susirgimai labai suaktyvino putpelininkystės vystymąsi.
Apie putpelių kiaušinių naudingumą galima kurti odes. Šių paukštelių kiaušiniai yra ne tik puikus ir skanus maisto produktas, bet ir gera pagalbinė priemonė esant daugeliui susirgimų - šalina radionuklidus, atstato širdies ir kraujagyslių veiklą, puikiai padeda pooperaciniu laikotarpiu, didina hemoglobino kiekį ir stiprina imuninę sistemą.
Atlikime santykinį putpelės ir vištos kiaušinių palyginimą.
Didelis vitaminų ir mineralų kiekis leidžia tvirtinti, kad putpelės kiaušinis niekuo nenusileidžia šiuolaikiniams biologiškai aktyviems papildams, o kai kuriais aspektais ir pranoksta juos. Tai yra absoliučiai natūralus gamtos sukurtas produktas.
Reguliariai vartojant putpelių kiaušinius galima sumažinti susirgimo onkologinėmis ligomis, mastopatija, riziką. Putpelių kiaušiniai labai naudingi sergant cukriniu diabetu.
Gydymo ir profilaktiniais tikslais rekomenduojama valgyti žalius putpelių kiaušinius - nevalgius, 30 minučių prieš pirmąjį valgymą, užgeriant sultimis arba vandeniu. Norint pasiekti gydomąjį poveikį, kiaušinius reiktų vartoti apie 3-4 mėnesius.
Taip pat naudingas putpelių kiaušinių lukštas, esantis įvairių įmanomų elementų lobynu. Susmulkinti iki pudros, jie naudojami kartu su maistu. Puikiai tinka esant osteoporozei, rachitui, anemijai.
Vaikams putpelių kiaušiniai naudingi savo sudėtyje turimais vitaminais ir mineralais, o taip pat maža alergijos sukėlimo rizika.
Putpelių mėsa – puikus mažo kaloringumo produktas, kuris paįvairins Jūsų dietą skaniausiais patiekalais.